Naslovna  |  Izložbe  |  Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. april-27. maj 2016

Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti

Izložba u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS)

U skladu sa temom Međunarodnog Dana muzeja i Evropske Noći muzeja – Muzeji i kulturni pejzaž, u Banjaluci 14. aprila 2016. godine otvorena je izložba Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS. Izložba je svojim konceptom na atraktivan način prikazala odnos istorije, umetnosti, nauke i tehnologije.

Autorski tim izložbe koja predstavlja kompleksne odnose prošlosti i budućnosti čine:  Ana Panić, viša kustoskinja, dr Katarina Živanović, kustoskinja, Ivan Manojlović, kustos, Momo Cvijović, muzejski savetnik (Muzej istorije Jugoslavije) i Mladen Banjac, kustos (MSURS). Izložba predstavlja jedinstveni dijalog između muzejskog eksponata (Fragmenti Mesečevog tla i zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada Apola 17) i umetničkog rada (skultura poznatog vajara Radoša Antonijevića) kolektivno zapamćenog i ličnih sećanja, interpretacije nasleđa i društvenog aktivizma.

Svojevrsnim eksperimentom, izložba dovodi u vezu memorabilije istraživačkih misija u svemir, foto i video materijal poseta američkih astronauta Jugoslaviji i kamerama zabeleženog obilaska Josipa Broza Tita Vasionskog centra NASA i segmente popularnih tehničkih časopisa iz šezdesetih godina prošlog veka. Načinom na koji predmeti i arhivski materijali komuniciraju, suprostavljajući  današnje i nekadašnje vizije budućnosti, izložba podstiče publiku da reaguje i odgovori na pitanje Kako izgleda vaša budućnost?

Izložbu Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti čine tri segmenta. U okviru prvog izloženo je deset poklona Josipu Brozu Titu među kojima su najinteresantniji: kopija silikonskog diska ostavljenog na Mesecu od strane posade Apola 11 sa urezanim porukama dobre volje 73 šefova država sveta, plaketa Apola 12 i fotografija Zemlje viđena očima prvih ljudi koji su prišli Mesecu. Eksponati su dopunjeni foto dokumentacijom sa prijema tokom kojih su uručeni pokloni, kao i video materijalom državničkih poseta. Ovaj deo izložbe čine predmeti koji su ujedno svedočanstva treće tehnološke revolucije i pozicije Jugoslavije u hlanoratovskoj krizi i podsećaju na ugled naše bivše domovine u svetu i sigurnu veru u napredak.

Drugi segment posvećen je jednom od materijalno najvrednijih, a u isto vreme jednom od najmanjih eksponata Muzeja istorije Jugoslavije i njegovoj kustoskoj i umetničkoj interpretaciji. Izloženi fragment tla sa Meseca inspirisao je savremenog umetnika Radoša Antonijevića da istraži njegovu formu i svojim vajarskim delom dovede je u neobičnu vezu sa istorijom jugoslovenske modernističke skulpture, dok su kustoske interpretacije ovog predmeta više okrenute njegovom sadržaju, preispituju značaj muzejskog objekta i naglašavaju njegovu višeznačnost.

U trećem segmentu, pored uveličane fotografije Mesečevog tla, izložena je periodika koja slikovito pokazuje talas intenzivne upotrebe tehnologije koji dolazi do Jugoslavije u drugoj polovini pedesetih godina 20. veka i daje podsticaj stvaranju maštovitih vizija budućnosti: automobili na nuklearni i raketni pogon; snabdevanje domova energijom iz obnovljivih izvora; potpuna automatizacija kućnih poslova; izleti astronauta u zemljinu orbitu i naseljavanja drugih planeta. Ovaj deo izložbe poziva posetioce na reakciju provokativno pocrtavajući dijagonalu između vizija budućnosti pre samo pola veka i onih danas.

Izložba je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci bila otvorena do 27. maja 2016. godine.