Naslovna  |  Izložbe  |  Izložba "Povratak na Mesec" u Rijeci

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12.04-30.09.2017.

Izložba "Povratak na Mesec" u Rijeci

Organizatori izložbe su Muzej Jugoslavije, Beograd, Muzej Peek & Poke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Tehnički muzej Slovenije

 

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka od 12. aprila do 30. septembra 2017. godine biće otvorena izložba Povratak na Mesec. Autori muzeološkog koncepta su Ana Panić, Katarina Živanović, Ivan Manojlović, Momo Cvijović (Muzej Jugoslavije), Svetozar Nilović, Tea Perinčić i Ivana Šarić Žic, dok je dizajnerka postavke Vera Ružić. Organizatori izložbe su Muzej Jugoslavije, Beograd, Muzej Peek & Poke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Tehnički muzej Slovenije.

Na izložbi Povratak na Mesec biće izloženi predmeti iz zbirke Muzeja Jugoslavije, Beograd (među kojima fragmenti Mesečevog tla i zastava SFRJ koju je posada Apola 17 nosila na Mesec i vratila na Zemlju), muzeja Peek & Poke, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Tehničkog muzeja Slovenije (vezanih za temu futurizma, zamišljanja i promišljanja budućnosti, osvajanja svemira, nematerijalna baština i muzika).

 Početkom '70-tih godina 20. veka, nakon revolucionarnog leta na Mesec američkih astronauta, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bila je predstavljena putujuća izložba na kojoj su, između ostalog, bili izloženi i delovi svemirskog modula Apolo. Četrdeset godina nakon tog slavnog događaja Peek & Poke muzej iz Rijeke organizovao je program s nizom radionica i gostujućih predavanja. Muzej Jugoslavije, Beograd pripremio je izložbu Povratak na Mesec koja, osim što se bavi odlaskom čovjeka na Mesec, preispituje futurističke ideje nekada (pre četrdesetak godina) i sada, što čini vezu s programima organizovanim u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i muzeju Peek & Poke.

 Tokom trajanja izložbe biće organizovane i radionice za decu i odrasle, kao i tematska predavanja stručnjaka. Cilj je preispitati sličnosti i razlike u doživljaju i viziji budućnosti danas i pre četrdeset godina.