Naslovna  |  Izložbe  |  "Carski darovi" u Novom Sadu

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25.05- 29.06. 2017

"Carski darovi" u Novom Sadu

Gostovanje u Muzeju grada Novog Sada

Izložba Carski darovi, čiji su autori Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović, muzejski savetnici Muzeja Jugoslavije gostovaće od 25.maja ado 29. juna 2017. godine u Muzeju grada Novog Sada.  

Izuzetno atraktivna izložba poklona koje je Josip Broz Tito dobijao od vladara širom sveta predstavlja izbor od 55 eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, kao običaj darivanja prilikom zvaničnih državnih poseta. Josip Broz se od 1941. do 1980. godine susreo sa više od 350 šefova država, bio u 169 poseta, a po pozivu boravio u 73 zemlje.

Posetioci će imati priliku da pogledaju poklone koje je Tito dobio prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike. Predmeti koji su nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, na izložbi su podeljeni u pet celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od 7. veka pre nove ere, pa sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Izložbu Carski darovi je do sada videlo preko 40.000 posetilaca, a gostovala je u muzejima u Kraljevu, Zrenjaninu, Somboru, Kikindi i Duvavvaroši u Mađarskoj. 

Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak, 25. maja u 20 časova, u atrijumu Muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi.