Naslovna  |  Izložbe  |  Izložba "Figure sećanja" u Kući cveća

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložba "Figure sećanja" u Kući cveća

Drugi pogled na mehanizme kolektivnog sećanja

Izložbu Figure sećanja, koja je 25. maja 2015. godine otvorena za publiku u Kući cveća videlo je 203.824 posetilaca koji su se upoznali sa idejom  mehanizma kolektivnog sećanja. Tumačeći rituale iz doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji su se održali do danas i mesto koje u njima igraju pisana reč, predmeti i objekti u sastavu današnjeg Muzeja Jugoslavije, izložba nastavlja da istražuje na koji način različite društvene grupe stvaraju i održavaju sećanje na Jugoslaviju i Tita.

Pored već izloženih štafeta različitih darodavaca - pionira, omladine, pripadnika raznih saveza i udruženja, poljoprivrednika, građana različitih gradova i sela, kolektiva različitih preduzeća, boraca, vojske; poseban segment izložbe posvećen je obeležavanju 60 godina od prve proslave Dana mladosti i prve Štafete mladosti 1957. godine. Na izložbi je posebno izdvojena ova Štafeta mladosti, a posetioci imaju priliku da pročitaju poruku koju je ona nosila, sagledaju putanju njenog kretanja i da pogledaju arhivske fotografije i video snimak štafetnog trčanja i sleta održanog povodom prvog Dana mladosti na stadionu JNA.

Izložba Figure sećanja  u drugom delu prikazuje putujuću rezidenciju ili Plavi voz kao sliku jednog vremena koja otvara mogućnosti novog čitanja istorije, gde se putovanje prepoznaje kao autonomni mehanizam (pokretač) društvenih promena.

Titova putovanja su se dešavala u vreme koje nije bilo “epoha rata već zaplašenog mira” (Hladnog rata). Putujući, Tito je unosio novine među ljude i zajednice i tako sprovodio originalnu revoluciju u istoriji i memoriji sveta, ujedinjavajući mnogobrojne narode u snažnu i jedinstvenu celinu gde je svako birao svoj put i model razvitka. U tom smislu, kao značajna figura sećanja biće prikazan Plavi voz kroz više segmenata i otkriven fenomen Titovih putovanja po Jugoslaviji i svetu od 1947. do 1977. godine. Prvi put u javnosti će biti izložena maketa vagon restorana koju je fabrika železničkih vozila Boris Kidrič iz Maribora poklonila Titu 1964. godine. Kroz pregled Titove diplomatije, koja se odvijala  i u “putujućoj rezidenciji”, predstavljeni su strani državnici koji su se susretali sa njim obilazeći razna industrijska mesta i objekte po Jugoslaviji. Poseban segment čini poseta britanske kraljice Elizabete II Jugoslaviji 1972. godine što je bila njena prva poseta nekoj socijalističkoj zemlji. Osim državnika, Plavim vozom putovali su i građani Jugoslavije, a svako Titovo putovanje ovim vozom bilo je praćeno mnogobrojnim organizovanim dočecima i ispraćajima u različtim mestima. U okviru ovog dela izložbe, posetioci će i dalje moći da vide poruke zvaničnih delegacija, stranih državnika, državnih i partijskih rukovodilaca, delegacija građana i udruženja prikazane kroz spomen-knjige u multimedijalnoj formi od 1982. godine.

Kao i do sada, na izložbi će svake subote u terminu od 10.00 časova do 14.00 časova biti organizovan Otvoreni depo  koji posetiocima pružа mogućnost da se bolje upoznaju sa zbirkom štafeta koja se danas čuva u muzeju, a koja broji preko 20000 predmeta. Publika će moći da čuje zanimiljive priče o štafetama i njihovoj raznolikosti, kao i da ih bliže pogledaju, podignu i detaljnije prouče.

Autori izložbe su Vesna Mikelić, viša kustoskinja MJ, Marija Đorgović, kustoskinja MJ i Radovan Cukić, kustos MJ, saradnice na realizaciji izložbe su Vesna Pavlović i Ada Vlajić, kustoskinje MJ, dok su autori postavke Dragana Marković, arhitektica i Mane Radmanović, grafički dizajner.