Naslovna  |  Jubilej  |  Obeležavamo dve decenije

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obeležavamo dve decenije

07. 06. 2016.

Jubilej:

Živimo u svetu koji nikada u istoriji nije bio toliko zanet svojom svakidašnjicom. Pred njim se budućnost samo nazire.

Mi smo Muzej istorije Jugoslavije i po osnovnoj muzejskoj definiciji živimo u sva tri vremena -  čuvamo predmete iz prošlostiistraživanjem i izlaganjem istorijskih predmeta i umetničkih dela tumačimo kulturnu baštinu današnjim generacijama i prikupljamo i proširujemo svoje kolekcije za buduće generacije.

Svojim radom nastavljamo tradiciju ustanova: Muzeja 25. maj, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim smo spajanjem nastali kao Muzej istorije Jugoslavije, 1996. godine. Republika Srbija kao osnivač, svojom odlukom 2007. godine potvrdila je naše postojanje i nastavila da nas podržava. Nakon sedamnaest godina, proglašeni smo i Ustanovom kulture od nacionalnog značaja, 2013. godine.

Kroz svoje programe i aktivnosti podstičemo društveno pamćenje i kulturu sećanja vezanu za razvoj jugoslovenske ideje, od nastanka države Jugoslavije kao kraljevine, do njenog nestanka, početkom devedesetih godina. Zbog specifičnosti muzejskog fonda, naglasak je uglavnom bio na socijalističkoj Jugoslaviji i njenoj unutrašnjoj i spoljnoj politici - od radničkog samoupravljanja, do nesvrstanosti. Kroz istraživanja i savremene načine prezentacije nasleđa osvetljavamo različite kulturno-istorijske fenomene, kao i naučno-tehnički razvitak države Jugoslavije.

Naša VIZIJA je da kao otvorena institucija međunarodnog značaja, savremenom interpretacijom prošlosti podstičemo različite aktere da aktivno sagledavaju sadašnjost. MISIJA nam je da budemo mesto otvorenog dijaloga, da razmenjujemo znanja i iskustva o društvenim i kulturnim pojavama 20. veka sa svim ustanovama, organizacijama i pojedincima zainteresovanim za pitanja jugoslovenskog nasleđa i jugoslovenske prošlosti. Inovativnim pristupom jedinstvenim zbirkama  i sačuvanim svedočanstvima o Jugoslaviji, posetiocima nudimo autentične uvide, saznanja i doživljaje, kroz izlagačke, edukativne i interaktivne programe.

Ove godine obeležavamo dvadeset godina postojanja i uspešnog rada.

Važan partner na promociji jubileja nam je Fakultet za medije i komunikacije (FMK) iz Beograda. Zajedno Vas pozivamo da ČUVAMO SEĆANJA na jugoslovensko nasleđe i negujemo KULTURU SEĆANJA na različite aspekte prošlosti.

 

Mr Neda Knežević, direktorka