Naslovna  |  Jubilej  |  "Trčanje kroz vreme" i jugoslovenske igre za decu

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

"Trčanje kroz vreme" i jugoslovenske igre za decu

01. 12. 2016.

Besplatan program za publiku povodom Dana muzeja

Povodom Dana Muzeja i obeležavanja jubileja – 20 godina od osnivanja Muzeja istorije Jugoslavije, 1. decembra 2016. godine, u periodu od 10.00 do 18.00 časova biće organizovan specijalan program za publiku, a ulaz u kompleks  je slobodan.

 

Samo tog dana, u objektu Muzej 25. maj publika će na izložbi jednog predmeta Trčanje kroz vreme premijerno biti u prilici da vidi jednu od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom sedamnaestog rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine Sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije. Tokom trajanja izložbe Ko je soko –  taj je Jugosloven, Muzej je 2016. godine otkupio sokolsku štafetu koja je nošena od Skoplja, Niša i Kragujevca do Beograda. 

U objektu Stari muzej, gde je u julu za publiku otvoren rad na stalnoj postavci, pod nazivom Otvaramo depo, u četiri termina (od 10.00; 12.00; 14.00 i 16.00 časova) biće organizovana stručna vođenja. Na postavci su simbolično, jedan naspram drugog, predstavljeni fondovi Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim spajanjem je 1996. godine Muzej nastao.

Za najmlađe posetioce biće organizovan Dečji kutak sa igrama iz Jugoslavije koje su obeležile detinjstvo mnogih generacija, a danas su gotovo potpuno zaboravljene. Društvene igre poput Ne ljuti se čoveče, preskakanje lastiša i bojenje fiće, najpopularnijeg automobila Jugoslavije, biće postavljene u poslednjoj sali objekta Stari muzej.