Naslovna  |  Jubilej  |  U treću deceniju s novim imenom i novom koncepcijom

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

U treću deceniju s novim imenom i novom koncepcijom

01. 12. 2016.

Obeležen jubilarni Dan Muzeja

Muzej istorije Jugoslavije 1. decembra 2016. godine obeležio je jubilarni Dan Muzeja i 20 godina od osnivanja. Nakon kraćeg osvrta na istorijat i rad Muzeja, Neda Knežević, direktorka MIJ, zvanicama je predstavila novu koncepciju, ime i logo Muzeja Jugoslavije.

Inicijativa o promeni imena u Muzej Jugoslavije predstavlja težnju da se delokrug istraživanja i muzealizacije usmeri na širok spektar različitih fenomena koji obeležavaju jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo, a koji su već neko vreme prepoznati u aktuelnoj muzejskoj praksi, objasnila je Neda Knežević, direktorka MIJ. Aktvnosti sve više usmeravamo ka temama i periodima koji su do sada bili zapostavljeni, pre svega zbog specifičnosti fonda koji neuporedivo bolje dokumentuje period socijalističke Jugoslavije. Kroz svoje brojne programe i aktivnosti podstičemo društveno pamćenje i negujemo sećanja na razvoj jugoslovenske ideje. 

Nov vizuelni identitet Muzeja Jugoslavije donirao je Slavimir Stojanović, istaknuti grafički dizajner.  

Tokom dana ulaz u Muzej bio je slobodan, a organizovan je i specijalan program za publiku. U objektu Muzej 25. maj publika je na izložbi jednog predmeta, Trčanje kroz vreme, premijerno bila u prilici da vidi jednu od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom sedamnaestog rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije. Ova štafeta na simboličan način povezuje sva tri perioda istorije te zemlje (Kraljevinu Jugoslaviju, socijalističku Jugoslaviju i Saveznu Republiku Jugoslaviju).

Virtuelna publika imala je priliku da čuje najzanimljive priče o izabranim predmetima izloženim na novoj postavci Otvaramo depo preko prenosa uživo na društvenoj mreži Fejsbuk.