Naslovna  |  O nama  |  Osnivači

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Osnivači

Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) osnovan je 1996. godine uredbom Vlade Savezne Republike Jugoslavije, kojom je, pored ostalog, utvrđeno da mu se poveravaju na upravljanje i korišćenje sledeća imovina (u junu 1996. ukinutih muzejskih ustanova – Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“ i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije): „Stari muzej“, „Kuća cveća“, „Muzej 25. maj“ i istorijsko-dokumentarni i umetnički materijal Muzeja revolucije i Memorijalnog centra.
    U okviru saveznih organa, MIJ, kao samostalna savezna organizacija, bio je do aprila 2003. godine, kada je Narodna Skupština Republike Srbije donela Odluku o prihvatanju sporazuma država članica kojom je utvrđeno da MIJ postaje organizacija države Srbije.   
    U novembru 2007. godine, Odlukom Vlade Republike Srbije, MIJ je osnovan kao ustanova u oblasti kulture. sa objektima „Kuća Cveća“ i „Stari muzej“ i „Muzej 25. maj“ ukupne površine od 5252,57 m2. U okviru kompleksa MIJ je i park površine 3,20 ha. Muzej istorije Jugoslavije je prograšen institucijom kulture od nacionalnog značaja u aprilu 2013. godine. 

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije