Naslovna  |  Posetite MIJ  |  Kompleks MIJ

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kompleks MIJ

Muzej istorije Jugoslavije osnovan je 1996. godine spajanjem Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Naš fond obuhvata preko 75.000 eksponata koji ilustruju jugoslovensku istoriju tokom 20. veka, sa posebnim akcentom na život i delo Josipa Broza Tita. U sastavu Muzeja istorije Jugoslavije su objekti: Muzej 25. maj, Stari muzej i Kuća cveća.

Muzej 25. maj

Na osnovu idejnog rešenja arhitekte Mihaila Mike Jankovića, Muzej 25. maj je prvi u Beogradu koji je namenski građen kao muzej. Poklon je grada Beograda Titu za sedamdeseti rođendan, a svečano je otvoren 25. maja 1962. godine. Ukupna površina objekta je 3480 metara kvadratnih sa izložbenim prostorom na prvom spratu (1600 metara kvadratnih).

Do 1982. u Muzeju su se izlagali, čuvali, obrađivali i izučavali pokloni koje je Josip Broz dobio u zemlji i inostranstvu, a njegovo osnovno obeležje bila je stalna postavka zbirke štafeta. U ovom muzeju mladi su održavali brojne susrete sa umetnicima i drugim stvaraocima, organizovane su tematske izložbe iz fondova Memorijalnog centra Josip Broz Tito, posetioci su mogli da gledaju dokumentarne filmove o životu i radu Josipa Broza.

Formiranjem Memorijalnog centra Josip Broz Tito (1982-1996) − ustanove čiji je zadatak bio da čuva i neguje uspomenu na Josipa Broza i prikuplja, obrađuje, i izlaže dokumenta i predmete koji su u vezi sa njegovim životom i delom − Muzej 25. maj dobija ulogu ulaznog i izlaznog objekta velikog memorijalnog kompleksa. Od 1992. godine se u ovom galerijskom prostoru održavaju tematske izložbe sa materijalom iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije, kao i izložbe i programi koje MIJ organizuje u saradnji sa partnerima iz zemlje i inostranstva na temu jugoslovenskog nasleđa.

Kuća cveća

Kuća cveća sagrađena je 1975. godine, na osnovu projekta arhitekte Stjepana Kralja, kao zimska bašta sa prostorijama za rad i odmor Josipa Broza Tita (površina 902,00 m2) u neposrednoj blizini Rezidencije u kojoj je živeo. Sastojala se od tri dela: centralnog – cvetne bašte i dva paralelna sa prostorijama za odmor i rad. Na suprotnoj strani od ulaza je nepokrivena terasa sa panoramskim pogledom na Beograd. U centralnom delu je, po sopstvenoj želji, Josip Broz sahranjen 1980. godine, a 2013. pored njega je sahranjena i njegova supruga Jovanka Broz.

Stari muzej

Stari muzej izgrađen 1965 godine po idejnom rešenju arhitekte Branka Bona i prostire se na 870,57 metara kvadratnih. Prvobitno je služio za čuvanje i izlaganje brojnih poklona koje je Josip Broz dobijao prilikom putovanja po zemlji i inostranstvu, kao i za rođendane. U ovom objektu u toku je rad na stalnoj postavci koji je otvoren za javnost, a završetak je planiran za 2018. godinu, kada će biti obeleženo sto godina od osnivanja prve države južnoslovenskih naroda.

Sastavni deo muzejskog kompleksa je park sa više desetina različitih biljnih vrsta u kom se nalaze skulpture naših priznatih umetnika (Аntun Augustinčić, Frano Kršinić, Stevan Bodnarov, Mira Jurišić, Vladeta Petrić, Sava Sandić, Sreten Stojanović) koje su se nekada nalazile u vrtu rezidencije Josipa Broza Tita.