Naslovna  |  Programi  |  Obeležavanje 50 godina od smrti Mila Milunovića

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. februar 2017. godine u 13.00 časova

Obeležavanje 50 godina od smrti Mila Milunovića

Program posvećen istaknutom jugoslovenskom autoru

U Muzeju istorije Jugoslavije 11. februara 2017. godine od 13.00 časova biće organizovan program povodom obeležavanja 50 godina od smrti slikara Mila Milunovića, istaknutog jugoslovenskog autora čija su dela najzastupljenija u likovnoj kolekciji Muzeja.

Nakon uvodnog predavanja dr Ivane Simeonović Ćelić, istoričarke umetnosti i direktorke Muzeja Cepter, biće emitovana dva dokumentarna filma posvećena Milu Milunoviću iz Programskog arhiva TV Beograd  (zahvaljujući saradnji sa Javnom medijskom ustanovom Radio-televizija Srbije).

Autor i narator prvog filma je profesor Lazar Trifunović,  istoričar umetnosti i likovni kritičar (iz serijala Slikari i vajari), dok u drugom Milo Milunović lično govori o svom životu i radu (Sećanje, februar 1962).

Ulaz na predavanje i projekcije filmova su besplatni za publiku.

Milo Milunović (1897-1967) imao je 32 samostalne izložbe, a u svom radu prošao je pet stilskih faza- od neoklasične do mediteranske. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi su bili zastupljeni na svim važnijim predstavljanjima jugoslovenske umetnosti u svetu  (Pariz, Rim, Venecija, Milano, Atina, Ankara, Lion, Marsej, Tokio, London, Brisel, Bombaj, Štokholm, Moskva, Berlin...). Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja (Diploma i orden Sv. Save 5. reda, 1930, Orden legije časti, 1937, Državna nagrada Vlade FNRJ za 1949. godinu za mozaik u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, 1950, Sedmojulska nagrada za životno delo, 1961, i mnoge druge).