Naslovna  |  Programi  |  Predstavljanje projekta Heroji koje volimo

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljanje projekta Heroji koje volimo

putujuća izložba

Heroji koje volimo. Ideologija, identitet i socijalistička umetnost u novoj Evropi  je multidisciplinarni projekat koji se bavi još uvek kontroverznom temom socijalističkog nasleđa evropske umetnosti XX veka i okuplja institucije i organizacije iz centralne i jugoistočne Evrope (Srbija, Bugarska, Poljska, Albanija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Projekat teži da poveže savremene umetničke prakse sa istraživanjima fenomena socijalističke umetnosti u njenom kulturnom, socio-ideološkom i političkom kontekstu od osnivanja socijalističkih država istočne Evrope do danas. Cilj projekta je da skicira razvoj socijalističke umetnosti, raznorodne umetničke forme i vizuelne manifestacije, mapira relevantna dela i umetnike, predstavljajući različite studije slučaja povezujući ih sa savremenim umetničkim trendovima.


25. maj 2015. 25. maj 2015.

Nostalgija u pokretu - međunarodna konferencija i radionica

U okviru projekta Muzej istorije Jugoslavije organizuje međunarodnu konferenciju posvećenu fenomenu nostalgije u različitim političke i kulturne kontekste u različitim zemljama Evrope. Posebna pažnja biće posvećena jugonostalgičnoj i titonostalgičnoj kulturi u vezi sa proslavom Dana mladosti. Obuhvatajući perspektive i iskustva iz različitih zemalja, konferencija ima za cilj da postavi osnove za mapiranje i istraživanje formi i vizuelnih manifestacija nostalgije. Konferencija će okupiti kustose, teoretičare, istraživače i umetnike koji će imati priliku da razmene znanja i iskustva i zajedno postave osnove za buduće izložbe i projekte. Više informacija o projektu https://heroeswelove.wordpress.com/

Partneri: Umetnosna Galerija Maribor (SLO), Centrum Sztuki Wspolczesnej Laznia (POL), Kulturno Društvo Center Plesa (SLO), Muzej istorije Jugoslavije (SRB), Tirana Art Lab (ALB), Univerza Na Primorskem Universita Del Litorale (SLO), BLOK (HRT), Институт За Етнология И Фолклористика С Етнографски Музей При Българска Академия На Науките (BGR).

 

Projekat se realizuje uz podršku Evropske komisije i Allianz KulturStiftung.