Naslovna  |  Programi  |  Prateći program: "Jugo, moja Jugo"

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Razgovori o Jugoslaviji (15)

Prateći program: "Jugo, moja Jugo"

O gastarbajterima i gastarbajterstvu, povodom naše aktuelne izložbe Jugo , moja Jugo – gastarbajterske priče

Poštovani/a
U okviru našeg redovnog programa Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije pozivamo vas na Razgovore (15)  u četvrtak 23. marta u 18.00 časova na kojima će biti reči o susretu socijalnog radnika sa problemima gastarbajtera ranih sedamdesetih, ekonomskim migracijama nekad i sad, o kulturnom identitetu gastarbajtera, nekim društveno političkim aspektima gastarbajterstva i kulturno-umetničkim aktivnostima gastarbajtera.

Učestvuju: Jovanka Mikalački, dr Mirjana Bobić, dr Dragana Antonijević, Ljubomir Bratić, Ilija Malešević. Moderator: Tatomir Toroman.

Pre početka programa od 17.00 do 17.30 časova organizujemo vođenje kroz izložbu Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče za sve zainteresovane. Vodi Tatomir Toroman, kustos MJ, koautor izložbe. 

 

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina usled nekih nepovoljnih društveno-ekonomskih uslova u Jugoslaviji, došlo je do masovnih radnih migracija ka razvijenim zemljama Zapadne Evrope, pre svega ka Nemačkoj i Austriji, ali i Francuskoj, Švajcarskoj i Švedskoj. Istovremeno je taj fenomen bio uslovljen znatno širim okvirom kapitalističkih društvenih odnosa, ekspanzijom privreda tih zemalja i potrebom za jeftinom i nestalnom radnom snagom. Tako su se kroz sudbine gastarbajtera prelamala pitanja disproporcije između bogatog severa i siromašnog juga, konflikta između kapitalističkog Zapada i komunističkog Istoka, kao i pitanja specifičnosti i protivrečnosti jugoslovenskog socijalizma, pitanja modernizacije i zaostalosti, razvoja i napretka, raznih lokalnih nevolja, želja, očekivanja i nadanja.“ (Iz koncepta izložbe „Jugo, moja Jugo“)

O učesnicima:

 Jovanka Mikalački, bila je u prvoj grupi socijalnih radnika,  koji su 1970. godine poslati iz Jugoslavije u Zapadnu Nemačku da bi pomagali radnicima na privremenom radu u novoosnovanim savetovalištima.

 Prof dr Mirjana Bobić, sociološkinja, redovna profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odeljenju za sociologiju. Bavi se temama iz oblasti socijalne demografije, savremene bračnosti i rađanja, reproduktivnih strategija, savremenih migracija, istorijske demografije, populacionih politika, starenja i sl. Do sada je objavila više desetina naučnih radova u domaćim i stranim časopisima, kao i šest monografija, od kojih je poslednja Studija o unutrašnjim i spoljnjim migracijama građana Srbije sa posebnim osvrtom na mlade, IOM, 2016.

Više podataka na stranici Filozofskog fakulteta: http://www.f.bg.ac.rs/zaposleni?IDZ=257 

 Prof dr Dragana Antonijević, antropološkinja, redovna profesorka na Filozofskom fakultetu u  Beogradu, na Odeljenju za etnologiju i antropologiju. Oblasti njenog interesovanja i istraživanja su folklor i popularna kultura, analiza narativa, kulturnog identiteta, antropološke teorije, posebno strukturalizam i semiologija. Objavila je veliki broj naučnih radova i više monografija, između ostalog Stranac ovde, stranac tamo : antropološko istraživanje kulturnog identiteta gastarbajtera, 2013.

Više podataka na stranici Filozofskog fakulteta: http://www.f.bg.ac.rs/sr-lat/etnologija_antropologija/zaposleni_od?IDZ=33

Knjigu Stranac ovde, stranac tamo možete naći ovde: http://www.academia.edu/10209465/Stranac_ovde_stranac_tamo_Antropolo%C5%A1ko_istra%C5%BEivanje_kulturnog_identiteta_gastarbajtera

 Ljubomir Bratić, završio master studije filozofije na Univerzitetu u Insbruku. Bavi se odnosima umetnosti i politike; politikama  antirasizma, istorijom  migranata u Austriji i njihovim samoorganizovanjem i problemima migracija uopšte. Autor je knjige: Politischer Antirassismus: Selbstorganisation, Historisierung als Strategie und diskurzive Interventionen (2010.) kao i mnogih članaka. Jedan  je od inicijatora i osnivača Arhiva migracija u Beču, koautor izložbe Gastarbajteri u Muzeju grada Beča (2004.),  učestvovao je u projektu Sakupljanje migracije u istom muzeju (2015-2016.), koautor je izložbe Jugo moja Jugo. 

Ilija Malešević, u Zapadnoj Nemačkoj je od sredine šezdesetih, kasnije je bio dugogodišnji predsednik kulturno-umetničkog društva Mladost iz Štutgarta. 

 Tatomir Toroman, etnolog-antropolog, kustos Muzeja Jugoslavije, koautor izložbe Jugo, moja Jugo. 

Najavljujemo sledeće Razgovore:

Razgovori (16) će se održati u aprilu – promocija knjige Branislava Dimitrijevića Potrošeni socijalizam. Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u Jugoslaviji 1950 - 1974. (Fabrika knjiga, Beograd,  2016.)

O programu:

Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije redovan je program Muzeja Jugoslavije, pokrenut 2014. godine. Kroz predavanja, svedočanstva, tribine, debate, seminare, radionice i čitalačke grupe, bavimo se transdisciplinarnom kulturološkom analizom raznih jugoslovenskih fenomena, društvenih odnosa, procesa i praksi. Program uređuje i vodi Tatomir Toroman, etnolog-antropolog, kustos MJ.

Dodatne informacije o programu kao i arhivu potražite na stranici: http://razgovori.mij.rs/ 

Kontakt:

 tatomir.toroman@mij.rs / telefon: 011 367 15 91; 064 188 44 28