Naslovna  |  Programi  |  Prateći program: "Jugo, moja Jugo"

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12.05.2017

Prateći program: "Jugo, moja Jugo"

Hip-hop radionica sa reperom Kid Pexom

U okviru pratećeg programa izložbe Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče, 12. maja  od 15.00 do 18.00 časova, bečki reper Kid Pex (Petar Rosandić)  održaće će u Muzeju Jugoslavije hip-hop radionicu u saradnji sa nevladinom organizacijom Miksalište.

Cilj radionice, u kojoj učesnici saznaju kako funkcionišu hip-hop-tekstovi, jeste da oni nakon kratke obuke napišu nekoliko stihova u istoj formi, ritmički usklade uz muzičku podlogu i izvedu istog dana od 19.00 časova pred publikom Muzeja Jugoslavije.

O autoru

Kid Pex je bečki reper hrvatskog porekla koji je na Balkanu postao poznat s pesmom Kako je u Beču, nastaloj u saradnji s beogradskim reperom Đusom. Na austrijskoj underground sceni Kid Pex se pojavio od 2006. i smatra se jednim od najpoznatijih imena hip hopa u toj zemlji. Osim što je glumio u kultnom austrijskom filmu Prave Bečlije nikad se ne utope, Kid Pex se često bavio temama druge i treće migrantske generacije, a njegovi slogani Wien oida, Beč oida (Wien stari, Beč stari) i Keep it Jugo, do it Švabo mnogi nose na majicama koje su takođe izložene u muzeju.

Kroz svoju 11-godišnju karijeru u više navrata se društveno angažovao i upozoravao na opasne fenomene poput jačanja desnice u Austriji, netrpeljivost prema strancima, a naročito izbeglicama. Solidarisao se 2012. s izbeglicama koje su štrajkovale u bečkoj crkvi Votivkirhe, kada je organizovao nekoliko dobrotvornih koncerata, čiji je prihod direktno išao izbjeglicama. Više puta je kroz muziku kritikovao krajnje desnu stranku FPÖ, a za predsjedničke izbore je napravio muzičku parodiju na račun njihovog kandidata Norberta Hofera, nazivajući ga „alpskim Putinom“. Aktualnim singlom Antifašista hteo je, kako je sam naglašavao u austrijskim medijima, „ojačati leđa svima koji se protive ksenofobiji i širenju mržnje prema drugim kulturama“.