Naslovna  |  Programi  |  Veče YU fanka

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Veče YU fanka

Petak 1. septembar u 19.00 časova plato ispred Muzeja Jugoslavije

Muzej Jugoslavije poziva vas na Veče YU fanka u petak 1. septembra od 19 časova. Započnite vikend uz zvuke koje će puštati di-džej David Blažević iliti dr Smeđi Šećer, jedan od vodećih istraživača yugo fank zvuka i predstavnik male ali aktivne zajednice ex-yu digera (istraživači i kolekcionari ploča iz vremena Jugoslavije).  

 Program će početi razgovorom s Markom Zubakom, istraživačem koji se bavi jugoslovenskim fank nasleđem i zajednicom ex-yu digera, novih entuzijasta i arheologa kulture vinila, kakve postoje širom Evrope. Nakon ovog zanimljivog uvoda uslediće jedinstveni di-džej set dr Smeđeg Šećera, a ceo događaj pratiće berza ploča za sve ljubitelje i kolekcionare vinila koji će moći da učestvuju u kupovini, prodaji i razmeni ploča.

 Yu fank kao žanrovski pojam temeljno je analiziran tek nakon prestanka delovanja jugoslovenskih diskografskih kuća i to najviše zahvaljujući pojavi zajednice „kopača ploča“, koja je kroz sito ušiju provukla veliki broj vinilnih izdanja od kojih su neka jako retka. Kako se uglavnom radi o uvezenom i mahom kopiranom zvuku, upravo su one autentične i originalne fank zamisli ono što privlači kopača ploča, a na takve se nailazi retko.

Krejt digeri, vinilni arheolozi, kopači ploča, opsesivni su sakupljači ploča i di-džejevi koji pretražuju buvljake i prodavnice polovnih ploča u potrazi za zaboravljenim, a vrednim komadima lokalne muzičke prošlosti. Filtrirajući stara vinilna izdanja, stvaraju unikatne setove i mikseve koji ispisuju nova poglavlja istorije jugoslovenske pop muzike menjajući pritom postojeće žanrovske kanone. U okviru ove zajednice Riječanin Dr Smeđi Šećer važi za jednog od najistaknutijih regionalnih aktera o čemu najbolje svedoči Jugoton fank kompilacija koja je u pripremi.

 

Više o Smeđem Šećeru: http://www.xxzmagazin.com/plastika-se-pretvara-u-znoj-i-endorfine