Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Jugo, moja Jugo

Gastarbajterske priče o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

O projektu

Kako je projekat započeo, konferencija Novi stari muzej i formiranje tima

Od raspada bivše Jugoslavije nije bilo institucionalnog okvira za razvoj dugoročnih regionalnih projekata. Kako je za prevazilaženje postkonfliktnih problema neophodno kritičko preispitivanje zajedničke prošlosti i razvijanje svesti o pozitivnom i negativnom zajedničkom nasleđu i njegovom uticaju na savremene identitete novih država i zajednica, smatrali smo da je jedini način ponovno uspostavljanje i razvoj interkulturnog dijaloga na prostoru bivše Jugoslavije.

Projekat „Novi Stari muzej“ okupio je relevantne stručnjake iz oblasti društvene istorije, muzeologije, istorije umetnosti, sociologije, komunikologije, medija, kao i studente i diplomce umetničkih fakulteta, sociologije, istorije, antropologije, studija kulture i medija.

Cilj projekta, koji je zamišljen kao dugoročni proces koji će se realizovati u više etapa, je da Muzej istorije Jugoslavije, u saradnji sa partnerima iz inostranstva i regiona razvije predlog koncepcije, sadržaja i organizacije nove stalne postavke Muzeja.

Na ovo ‘putovanje’ krenuli smo sa renomiranim ekspertima i mladim profesionalcima sa područja bivše Jugoslavije konferencijom/javnim panelom, razgovorima i radionicama održanim od 10. do 12. decembra 2009. godine u Muzeju istorije Jugoslavije.

Sledeći korak podrazumevao je stručni rad sa užim međunarodnim timom koji je osmislio predlog projekta stalne postavke u Starom muzeju Muzeja istorije Jugoslavije „Jugoslavija 1918-1991“. Tim su činili dr Hrvoje Klasić, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, dr Predrag J. Marković, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, Marko Popović, direktor i suosnivač Centra za vizuelnu istoriju pri Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, Robert Rikel (Robert Rückel), direktor i osnivač Muzeja DDR-a u Berlinu i Katarina Živanović, direktorka Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu.

Kada je usvojen predloženi koncept izložbe, koja predstavlja novo čitanje ovog istorijskog perioda, uključujući kulturnu i društvenu istoriju Jugoslavije, kao i savremena tumačenja iskustva suživota u Jugoslaviji, oformljen je novi regonalni tim koji je radio na njegovoj implementaciji. Kustosko-autorski tim čine dr Jovo Bakić, profesor na Katedri za sociologiju Filozofskog fakuteta u Beogradu, dr Srđan Cvetković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, dr Ivana Dobrivojević, naučna saradnica Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, dr Hrvoje Klasić, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr Vladimir Petrović, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Ana Panić, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Za recenzente su odabrani dr Tvrtko Jakovina, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr Husnija Kamberović, direktor Instituta za istoriju pri Univerzitetu u Sarajevu, dr Oto Luthar, direktor Naučnoistraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti (ZRC SAZU) i dr Predrag J. Marković, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Konferencija Novi stari Muzej