Naslovna  |  Upoznajte MIJ  |  Rad na novoj stalnoj postavci MIJ  |  Evaluacija projekta i izložbe

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Jugo, moja Jugo

Gastarbajterske priče o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Evaluacija projekta i izložbe

utisci, mišljenja, reakcije

Imajući u vidu da je izložba bila najavljena rečima: „Izložba je osnova buduće stalne postavke MIJ koju ćemo realizovati nakon reakcija stručne i akademske javnosti i publike. Želimo da čujemo i vaše mišljenje!” postavilo se pitanje na koje načine bismo mogli da te utiske, mišljenja i reakcije prikupimo i obradimo. Na raspolaganju su bila uobičajena sredstva, pre svega razgovori autora sa kolegama i posetiocima i knjiga utisaka, ali učinilo nam se da za jedan ovakav projekat to nije dovoljno. Zbog toga smo se odlučili za ne baš uobičajene korake za jedan muzej – istraživanje putem upitnika, razgovore u fokus grupama i tribine.

 

Istraživanje putem upitnika

Konstruisali smo jedan kombinovani upitnik sa likertovom skalom i odgovorima otvorenog tipa rukovodeći se celokupnom koncepcijom i tematskim celinama izložbe. Posetioci su popunjavali upitnik dobrovoljno i tokom izložbe prikupili smo 366 upitnika a za ovu priliku analizirali smo 261. Nismo obuhvatili analizom upitnike koji su popunjeni samo delimično, zatim one gde nisu dati neki osnovni sociodemografski podaci koje smo tražili, one gde su se ispitanici izjasnili kao neopredeljeni, one koji se odnose na strance, te na kraju one kojih nema bar nekoliko (3-5) prema nacionalnoj, etničkoj ili religijskoj pripadnosti. Većina ispitanika je bila ženskog pola (63%) između 18-29 godina starosti (65%) po stepenu obrazovanja studenti ili sa završenim fakultetom (87% ).

Fokus grupe

Tokom trajanja izložbe, u februaru i martu, organizovali smo pet razgovora u vidu fokus grupe: sa studentima postdiplomcima sa Seminara za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa turističkim vodičima, sa novinarima, sa nastavnicima i sa članovima Odeljenja muzejskih zbirki i programskih aktivnosti MIJ.

Recenzije

Pročitajte recenzije izložbe dr Ota Lutara, člana Slovenačke akademije nauke i umetnosti i dr Igora Dude, sa odseka za istoriju Univerziteta u Puli.

Analize studenata Odeljenja za istoriju, Filozofskog fakulteta u Beogradu

Tokom trajanja izložbe i nakon njenog završetka studenti sa Odeljenja za istoriju su analizirali upitnik za posetioce, pojavljivanje izložbe u domaćim i inostranim štampanim medijima, i prisustvo izložbe na virtuelnim društvenim mrežama. Pogledajte njihove rezultate.