Naslovna  |  Upoznajte MIJ  |  Zbirke MIJ  |  Memorijalni fond Josipa Broza Tita

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Jugo, moja Jugo

Gastarbajterske priče o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu

Newsletter

facebook twitter you tube

Memorijalni fond Josipa Broza Tita

Zbirka „Memorijalni fond Josipa Broza Tita“ po sadržaju je najraznovrsnija a po broju pojedinačnih predmeta najveća u fondovima Muzeja istorije Jugoslavije. Nastala je u periodu od 1944 – 1980. godine od poklona koje je Tito dobio od državnika i istaknutih političara druge polovine 20. veka, radnih i društveno-političkih organizacija, pripadnika JNA, sportskih organizacija, škola, univerziteta, brojnih saveza, udruženja i društava ali i od običnih ljudi i pojedinaca. Pored darova ovoj zbirci pripadaju i lični predmeti Josipa Broza, delovi autentičnih enterijera objekata u kojima je proveo najveći deo života (Rezidencija, Lovačka kuća, Bilijarnica, Kuća cveća) kao i „Biblioteka Josipa Broza", fototeka, filmski i audio materijal.

Među poklonima možemo izdvojiti one koji predstavljaju darivanja na najvišem državnom nivou i koje je Josip Broz, kao predsednik države, dobio tokom svojih brojnih putovanja. Specifičnost ovog dela kolekcije ogleda se u tome što ona nije formirana prema ličnom ukusu njenog vlasnika, niti se razvijala u skladu sa opšteprihvaćenim muzeološkim kriterijumima izbora i prikupljanja predmeta. Oblikovana u kabinetima predsednika različitih država sveta i državnim kancelarijama za poklone, ona predstavlja dragoceno svedočanstvo o Titovoj državničkoj aktivnosti. Pokloni koje je Josip Broz dobijao od građana bivše Jugoslavije pružaju mogućnost za proučavanje i analiziranje različitih društvenih fenomena poput razvijanja kulta ličnosti. U tom smislu od posebnog značaja su pokloni tzv. „običnih ljudi“ koji su u velikom broju prisutni u svim segmentima „Memorijalnog fonda Josipa Broza Tita“, najčešće ručne izrade i štafete, najprepoznatljiviji simbol prakse darivanja Josipa Broza, koje predstavljaju materijalni trag manifestacije koja je održavana svakog 25. maja, povodom proslave Titovog rođendana.

Različiti darodavci razlog su heterogenosti zbirke u kojoj su, sa jedne strane zastupljeni predmeti izuzetne vrednosti, kojima bi se ponosili najveći muzeji sveta, poput vaza od alabastera iz Džoserove piramide, do onih koji se svrstavaju u kategoriju običnih, u umetničkom smislu trivijalnih, materijalno bezvrednih predmeta, a koji, kako to savremena muzeološka praksa pokazuje, često mogu biti pouzdaniji svedoci vremena i kultura. Samo zajedno oni čine ovu kolekciju jedinstvenim muzeološkim fenomenom u svetu. 

“Biblioteka Josipa Broza Tita” u zbirci “Memorijalni fond Josipa Broza Tita” 

Posebnu kulturno-istorijsku i muzejsku vrednost ima “Biblioteka Josipa Broza Tita“. „Biblioteka Josipa Broza Tita“ je kolekcija kolektivnog pamćenja jedne epohe. U njoj se ukrštaju različite kulture i jezici, oslikavajući težnju ka civilizacijskom jedinstvu i progresu sa porukom izgradnje mostova prijateljstva među narodima.

Knjige čuvaju tajnu Tita kao vladara, njegovih savremenika i jednog sveta XX veka. Ispisane su posvetama i potpisima ličnosti koje su u određenom istorijskom trenutku bile od izuzetnog značaja. To su knjige sa specijalnom tehničkom i umetničkom opremom, malog tiraža.

O Josipu Brozu Titu je napisan veliki broj knjiga u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Mnoge od njih se bave Titovim stvaralaštvom i analizom razvoja jugoslovenske socijalističke revolucije. S druge strane, ima i onih koje govore o kultu slobode i heroizmu, koncepciji samoupravnog socijalizma i filozofiji koegzistencije različitih društvenih sistema.

Kao zaseban fond se izdvajaju stare i retke knjige, kao i „zabranjene“ knjige koje prikazuju negativne pojave tokom razvoja socijalizma, kritikuju vlast i protiv su ideološkog monopolizma.

Bogatstvo fonda čine publikacije i časopisi iz filozofskog, vojnog, diplomatskog, pravnog, humanističkog, sociološkog i drugog miljea.