Naslovna  |  Vesti  |  Muzej za 10

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Muzej za 10

18. 05. 2017.

Priznanje Muzeju Jugoslavije

 

Osnivački odbor manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, 18. maja 2017. godine Muzeju Jugoslavije je za posebno zalaganje tokom manifestacije 2016. godine i projekat (Pre)poznavanje-Muzej 25. maj dodelio priznanje Muzej za 10.

Premijerno predstavljen u okviru manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, u maju 2016. godine, program (Pre)poznavanje-Muzej 25. maj, kreiran je sa idejom da preispita i učini vidljivim vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije. Autorke projekta su Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i Marija Đorgović, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Obrazloženje predlagača Biljane Đorđević, koordinatora manifestacije 2015. i 2016. godine:

Tadašnji Muzej istorije Jugoslavije, a sadašnji Muzej Jugoslavije osmislio je i realizovao, po mom mišljenju, najoriginalniji program na temu „Moj muzej, moj grad“. Program pod nazivom (Pre)poznavanje – Muzej 25. maj ostvario je kreativnu saradnju sa najneposrednijom lokalnom zajednicom i program ponudio široj lokalnoj zajednici i široj publici. Program je nastao u cilju isticanja arhitektonskih vrednosti Muzeja 25. maj, prvog namenski građenog muzeja u Beogradu. Osmišljen je kao šetnja koja počinje na terasi smeštenoj na vrhu solitera preko puta Muzeja, kao svojevrsnom vidikovcu sa koga se panoramski razgleda Beograd, a mogu se videti i drugi objekti projektanta Muzeja 25. maj, Mihaila Mike Jankovića. Šetnje su realizovane uz stručnja objašnjenja. Doživljaj je upotpunjavala ambijentalna postavka u samom Muzeju: arhivski i video materijal (izgradnja objekta, otvaranje Muzeja, stalne postavke, Titovih poseta muzeju), zvučna mapa muzejskog komšiluka i taktilno dostupna maketa. Publika je imala priliku i da ostave svoj komentar i utisak o programu. Program je realizovan u saradnji sa stručnjacima, ali i uz aktivno učešće onih ljudi kojima ovaj prostor predstavlja svakodnevno okruženje, što na najbolji način odslikava ideju povezivanja muzeja sa lokalnom zajednicom.